E - R: 9:00 - 17:00
+372 602 3080
A. Weizenbergi 4, 10150 Tallinn, Estonia

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data03/virt18709/domeenid/www.arkaadiapuhastuse.ee/htdocs/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 156

pH-st täpsemalt

Mitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne täht
 

pH-skaala võeti kasutusele Carlsbergi laboratooriumis aastal 1909 Taani keemiku Søren Peder Lauritz Sørenseni ettepanekul.

Selle põhjustas vajadus väljendada lahuse happesust mõistlike ja lihtsamalt kasutatavate numbritega kümneastmete asemel.  

Happesus näitab positiivselt laetud vesinikioonide (H+) aktiivsust lahuses.

Lühendis pH täht p või potenz tähendab saksa keeles tugevus ja H tähendab vesinikiooni (H+).

Teisalt arvatakse, et lühend tuleneb ladina keelsetest sõnadest pondus hydrogenii ehk vesiniku potentsiaal.

pH-skaala kehtib ainult standardtingimustel, mis on ühe atmosfääriline rõhk ja 25°C temperatuur.

Vesi dissotsieerub väga vähesel määral vesinik- ja hüdroksiidioonideks. Mõlemaid tekib võrdsel hulgal. H2O = H+ + OH- Vee ioonkorrutis on ioonide kontsentratsioonide korrutis vees.

Kw = [ H+] [OH-]=10-14

Seega on 1 liitris vees 10-7 mooli vesinikioone (ja hüdroksiidioone).

Tegelikult on ioonide kontsentratsioonid üsna ebamugavad arvud ja selle asemel kasutatakse vesinikeksponenti. Vesinikeksponent ehk pH on negatiivne logaritm lahuse vesinikioonide kontsentratsioonist (mol/l).

pH väärtused ulatuvad reeglina 0...14. On siiski ka ülihappelisi lahuseid mille pH on negatiivne. Samuti nagu on tugevalt aluselisi lahuseid mille pH väärtus on suurem kui 14.

Puhta vee pH = 7. Vihmavee pH on kergelt happeline, sest vesi reageerib õhus oleva süsinikdioksiidiga, moodustades süsihappe. Normaalne vihmavee pH on umbes 5,5.

Lahus on happeline kui pH < 7, aluseline kui pH > 7 ja neutraalne kui pH = 7.

Matemaatiliselt näeb pH arvutamise valem välja järgmine: pH = -log [H+], kus [H+] on lahuse vesinikioonide kontsentratsioon (mol/l).

Oletame, et vihmavee vesinikioonide kontsentratsioon on 1,5 \cdot10-4 M. Vastavalt valemile pH = - log 1,5 \cdot10-4 = 3,82. See on aga normaalse vihmavee kohta liiga happeline, mis tähendab seda, et tegemist on happevihmaga.

pH ehk vesinikeksponendi ja hüdroksiideksponendi ehk pOH vahelist seost iseloomustab valem: pH + pOH = 14.

pOH arvutamise valem: pOH = -log [OH-], kus [OH-] on lahuse hüdroksiidioonide kontsentratsioon (mol/l).

Oluline on taibata, et pH = 6 ja pH = 8 erinevad vesinikioonide kontsentratsioonilt 10 8-6 = 100 korda. Sellest tulenevalt peaks olema arusaadav, miks inimese vere pH ei tohi eriti muutuda.

© 2024 Arkaadia Puhastuse OÜ. Kõik õigused kaitstud.

Otsing