E - R: 9:00 - 17:00
+372 602 3080
A. Weizenbergi 4, 10150 Tallinn, Estonia

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data03/virt18709/domeenid/www.arkaadiapuhastuse.ee/htdocs/administrator/components/com_sppagebuilder/helpers/sppagebuilder.php on line 156

Tolmutuuster

Mitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne tähtMitteaktiivne täht
 

Võib ainult ette kujutada, mismoodi kunagi ennemuiste suhtuti tolmu ja seda mittevajalikust kohast eemaldati.

Ehk lihtsalt minema puhudes, nagu me nüüdki mõnikord teeme. Mingil ajal avastas keegi, et linnusulega on hea tolmu pühkida. Ja linnutiivaga lisaks tolmule ka väiksemat prahti koguda või sobilikku kohta pühkida.

Linnutiivad olid Eestimaal kasutusel veel hiljuti, neid võib leida vanadest taludest veel praegugi. Kunagi aga seoti mitu sulge kepi külge ja nii saadi tänapäevalgi tuntud töövahend – tolmuluud.

Inglise keeles feather- või wool duster (olenevalt materjalist), saksa keeles staubwedel, soome keeles pölyhuisku, rootsi keeles dammvippa, prantsuse keeles plumeau. Eesti keeles on kasutusel tolmuluud, tolmuhari, tolmusudi. Kuna see töövahend ei ole luud ega hari, siis huvi tekitamiseks panin uueks nimeks tolmutuuster. Esimene patent sulgedest tolmutuustrile on välja antud Susan Hibbardile 1876 aastal. Sulgedest tehtud tolmutuustreid on erineva väljanägemisega

ja nende tegemine on omaette oskus. Peale sulgede on tuustrite valmistamiseks kasutatud lambavilla ja paaril viimasel aastakümnel ka tehismaterjale.

Väga hea tolmutuuster kinnitab tolmu elekriseerumise abil ja laseb tolmu lahti alles kloppides või saab selle eemaldada tolmuimejaga. Mõned tolmuimejad on müügis koos tolmutuustriga.

Välja on antud ka patent tolmutuustri puhastamise seadmele.
Tolmutuuster on koristustöödel olnud laialdaselt kasutusel lõunamaades. Viimastel aastakümnetel on töövahend leidnud kasutamist ka Eestis.

Tolmutuustrit on kasutatud filmides.



Tolmutuuster on asendamatu töövahend nii kodus kui töökohal kuiva tolmu eemaldamiseks.

© 2024 Arkaadia Puhastuse OÜ. Kõik õigused kaitstud.

Otsing